Ingrediënten (voor ongeveer 15 crackers):
- 50g pompoenpitten
- 50g zonnebloempitten
- 2 eetlepels chiazaad
- 100g lijnzaad gebroken
- 50g amandelen (gehakt)
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel gedroogde kruiden (zoals rozemarijn of tijm, optioneel)
- 250ml water
Bereiding:
- Meng de droge ingrediënten:
- Meng in een grote kom de pompoenpitten, zonnebloempitten, chiazaad, lijnzaad, gehakte amandelen, zout en kruiden.
- Voeg water toe:
- Giet het water bij de droge ingrediënten en roer goed. Laat het mengsel 10 minuten staan zodat het water door de zaden wordt opgenomen. Het mengsel moet stevig en kneedbaar worden.
- Bereid de bakplaat:
- Verwarm de oven voor op 160°C (hetelucht). Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Verspreid het mengsel:
- Schep het mengsel op de bakplaat en spreid het dun uit met een spatel of de achterkant van een lepel. Zorg ervoor dat het overal ongeveer even dik is (ongeveer 3-5 mm).
- Bakken:
- Bak de crackers 20 minuten in de oven. Haal de bakplaat eruit en snijd het mengsel in rechthoekige of vierkante stukken met een mes of pizzasnijder.
- Draai de crackers om en bak ze nog eens 15-20 minuten totdat ze volledig droog en knapperig zijn.
- Afkoelen en serveren:
- Laat de crackers volledig afkoelen op een rooster. Bewaar ze in een luchtdichte doos om ze knapperig te houden.